mobil_menu_close

Bölcsességfog

A bölcsességfogak

A bölcsességfog a fogsor utolsó, nyolcadik tagja, állcsontokként kettő lehet belőle. A bölcsességfogak nem minden esetben bújnak elő, az előretörésükhöz szükséges hely ugyanis gyakran nem áll rendelkezésre. Ennek következménye, hogy kibújásuk gyakran igen kellemetlen, feszülő érzést kiváltó folyamat. Ideális esetben a fog pár napon belül kibújik, de felgyorsíthatjuk a folyamatot fokozott rágással, valamint a terület fogkefével történő erős tisztításával.

A bölcsességfogakkal összefüggő problémák elsődleges oka a fogak és az állkapocs mérete, elhelyezkedése.

Amennyiben a bölcsességfog elhúzódó fájdalmat okoz, orvoshoz kell fordulnunk, mert megtörténhet, hogy a fog rossz irányban helyezkedik el a szájüregben. Az is okozhat problémát, ha a bölcsességfognak nincsen elegendő helye, ezért a maradó fogakat tolja a középvonal felé, így okozva összetorlódásukat.

Ez előfordulhat akkor is, ha a bölcsességfog rendben kibújt, de akkor is, ha az íny alatt maradt.

Ilyen esetben a bölcsességfog eltávolítása önmagában már nem jelenthet megoldást, bár a folyamatot megállítja. A beékelődött bölcsességfog kihúzása kisebb műtéti beavatkozást igényel, és általában helyi érzéstelenítéssel, ritkábban altatásban történik.

Szerencsésebb esetben a bölcsességfogat érdemes megtartani, ha van számára elegendő hely a szájüregben, és teljes értékű fogként funkcionál a rágás során. Leggyakrabban az okozza a problémát, hogy az utolsó fogak közti rés nehezen tisztítható, így ott szuvasodás keletkezik, amely a bölcsességfogat és az előtte álló fogat is roncsolja.

A bölcsességfogak eltávolítása

Ahogy arra a nevükből is következtethetünk, a bölcsességfogak sok szempontból rendkívüliek. Más fogainktól eltérően a bölcsességfogak általában jóval később jelennek meg a szájüregben.
Pozíciójukból fakadóan ezek a fogak gyakran nehezen hozzáférhetőek és így kellően nem tisztíthatóak, ezért az ép fogai mögött gyakran találunk szuvas bölcsességfogakat.

Szintén különlegesek a tekintetben is, hogy gyökérstruktúrájuk teljesen rendszertelen. Ezért ha a bölcsességfogak jelentős mértékben károsodtak, gyökérkezelésük nehezen kivitelezhető, és a kezelés eredménye is bizonytalan. Ilyen esetekben sokszor az eltávolítás mellett dönt a fogorvos.

Gyakori szuvasodásuk mellett a bölcsességfogak rendellenes helyzete is szükségessé teheti eltávolításukat, hiszen könnyedén okozhatják a többi fog összetorlódását. További probléma lehet, ha a fog a csontban fekszik és neki ütközik a szomszédos fognak. Ilyenkor a teljes koronai rész nem lesz képes a szájüregbe jutni, így indokolttá válik a fog kihúzása.

Bár a bölcsességfog eltávolítás a fejlett országokban az egyik leggyakoribb végzett szájsebészeti beavatkozás, a bölcsességfog (bölcsességfogak) eltávolítása mégsem szükséges minden esetben.
Amennyiben a bölcsességfog nyugvó helyzetben a felső állcsontban az arcüreghez túlzottan közel helyezkedik el, vagy az alsó állcsontban az ideglefutás közvetlen közelében található, a bölcsesség fog eltávolítása csak panasz esetén indokolt, hiszen nagyobb probléma okozója lehet a beavatkozás.

Szeretettel várjuk óbudai rendelőnkben.

Találkozzon dr. Horváth Lászlóval, klinikánk szájsebészével és vezetőjével, aki megoldásokat javasol majd bölcsességfoggal kapcsolatos problémáira.

Hívjon bennünket most a (06-1) 436 00 06(06-1) 436 00 06-os telefonszámon, vagy írjon emailt a horvath.biodental@gmail.com címre, hogy időpontot foglalhassunk egy személyes konzultációra.

Hívjon vagy írjon nekünk, ha kérdése van, vagy időpontot szeretne foglalni nálunk! Állunk rendelkezésére!

Vegye fel a kapcsolatot
velünk

Hogyan gondoskodunk egyedülálló módon speciális garanciáinkkal fogainak egészségéről és szépségéről?
tovább+

Rugalmas fizetési lehetőségek Egészségpénztárak

Segíthetünk?
Minden mező kitöltése kötelező!
Elküld