Egy sokakat érintő veszély: Az ínyproblémák

Napjainkban az ínyproblémák nagyon sok embert érintenek. Az ínybetegség egy komoly fertőzés az ínyben, melynek kiváltó oka a fogak és az íny felületén felhalmozódó baktériumok. Az ínybetegség előrehaladtával a fogak és csontok is sérülhetnek. Azonban, ha az ínybetegséget időben kezelik, és megfelelő szájápolást folytatnak, akkor a károsodás folyamatár meg lehet állítani.

 

Hogyan alakulnak ki az ínyproblémák?

Az ínyproblémák általában gyulladással kezdődnek, majd az állapot fokozatosan romlik.

 1. Gyulladás (más néven fogínygyulladás): Az ínyproblémák a fogíny begyulladásával, az úgynevezett fogínygyulladással kezdődnek. Az első jele lehet, hogy a fogíny vérzik fogmosás vagy fogselymezés közben.

 2. Korai ínyproblémák: Az ínybetegség korai szakaszában az íny visszahúzódik a fogaktól, és apró zsebek képződnek az íny és a fogak között. Ezek a zsebek káros baktériumoknak adnak otthont.

Az immunrendszer megpróbálja legyőzni a fertőzést, és az íny szövete visszahúzódik. Valószínűleg fogmosás és fogselymezés során is vérzést tapasztalhat, és esetleg némi csontvesztés is előfordulhat.

 1. Közepes szintű ínyproblémák: Ha az ínybetegséget közepes szintig hagyják fejlődni, akkor vérzést és fájdalmat tapasztalhat a fogak és az íny körül, valamint az íny visszahúzódását. A fogak körül elkezdődik a csontpusztulása- és meglazulnak. A fertőzés az egész testben gyulladásos reakciót is kiválthat.

 2. Előrehaladott stádiumú ínyproblémák: Az előrehaladott stádiumú betegség során azok a lágy és kemény szövetek, amelyek a fogakat a helyükön tartják, elkezdenek lebomlani. Az íny, a csontok és az egyéb szövetek, amelyek támogatják a fogakat, megsemmisülnek.

Ha súlyosabb ínybetegsége van, valószínűleg súlyos fájdalmat tapasztal rágás közben, erős rossz szájszagot, és kellemetlen ízt a szájában. Végül a fogak elvesztése is bekövetkezhet.

ínyproblémák, jégkrém, férfi

Melyek az ínyproblémák leggyakoribb tünetei?

A tünetek a betegség előrehaladottságától függően változnak, de általában a következők:

 1. Vérző fogíny fogmosás vagy fogselymezés közben.
 2. Rossz szájszag.
 3. Fogak helyzetének változása vagy laza fogak.
 4. Fogíny visszahúzódása.
 5. Vörös, érzékeny vagy duzzadt fogíny.
 6. Lepedék vagy fogkő felhalmozódása a fogakon.
 7. Fájdalom rágás közben.
 8. Fogvesztés.
 9. Kellemetlen íz a szájban.
 10. Gyulladásos reakció az egész testben.

Az ínyproblémák korai stádiumában lévő tünetek általában kevésbé észrevehetők. Legtöbbször a fogorvos fogja észrevenni őket.

Mi okozza az ínyproblémák kialakulását?

Az egészséges emberek szájában általában százféle különböző baktérium található, és a legtöbbjük ártalmatlan. Ha azonban nem megfelelően tisztítja meg fogait naponta, a baktériumok szaporodnak és lerakódnak a fogakra.

Az ínyproblémák leggyakoribb oka a rossz szájhigiénia. Ha nem megfelelően mossa meg a fogait, és nem tisztítja meg a száj nehezen hozzáférhető területeit, akkor az alábbiak történnek:

 1. A szájban lévő baktériumok elszaporodnak, lágy lepedéket képeznek.

 2. Ha nem távolítja el a ezt a lepedéket fogmosással, akkor a baktériumok idővel ásványi anyagokat raknak le a lerakódásban.

 3. Ezt az ásványi lerakódást fogkőnek nevezzük, és további baktériumszaporulatot ösztönöz a foggyökér felszínén, az íny szélén.

 4. A szervezet immunválasza a baktériumszaporulatra gyulladást okoz a fogínyben.

 5. A fogíny és a foggyökér közötti kapcsolat idővel felbomlik, és kialakulhat egy parodontális zseb tasak

 6. Káros anaerob baktériumok telepednek meg a zsebben és szaporodnak, káros anyagokat szabadítva fel, amelyek károsíthatják a fogínyt, a fogakat és a támogató csontszöveteket.

Ezenkívül bizonyos tényezők növelhetik az ínyproblémák kockázatát, például:

 • Dohányzás, amely az ínyproblémák egyik legnagyobb kockázati tényezője.

  1. típusú cukorbetegség.

 • Elhízás.

 • Hormonális változások a nőknél (például menstruáció, terhesség vagy menopauza), ami érzékenyebbé teheti a fogínyt.

 • Olyan állapotok, amelyek befolyásolják az immunrendszer működését, például HIV vagy leukémia.

 • Olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a szájüregben lévő nyál áramlását.

 • Genetikai hajlam.

 • Rossz táplálkozás, ideértve a C-vitamin hiányát is.

Hogyan diagnosztizálhatóak az ínyproblémák?

Az ínyproblémák jeleinek azonosítása lehetséges például rendszeres fogászati vizsgálat során, ahol a fogorvos időben észlelheti a problémát. A fogorvos figyelemmel kíséri a fogíny állapotát az idő múlásával, hogy megelőzze annak további romlását. Ezért kiemelten fontos, hogy rendszeresen felkeresse a fogorvost szűrővizsgálatra.

A diagnózis során a fogorvos egy apró, ún. „próba” nevű mérőeszközt használhat a fogínyzsebek mélységének mérésére, ami általában fájdalommentes eljárás. Amennyiben a fogakon lepedék, fogkő vagy mindkettő jelen van, a fogorvos eltávolítja ezeket az anyagokat a szakmai tisztítás részeként. Ezenkívül, szükség esetén fogászati röntgenfelvételeket is készíthetnek, vagy további vizsgálatokra és kezelésre irányíthatják Önt egy parodontológushoz, aki a fogínybetegségek diagnosztizálásának és kezelésének szakértője.

ínyproblémák, fogak, vérzés

Mik lehetnek az ínyproblémák szövődményei?

Amennyiben az ínyproblémák nem kapnak megfelelő kezelést, az a fogakat támasztó struktúrákat, ideértve az állkapocscsontot is, károsíthatja. Ennek következtében a fogak meglazulhatnak, kihullhatnak, vagy akár eltávolításra is szükség lehet. Az ínyproblémák egyéb szövődményei közé tartoznak:

 • Fájdalmas tályogok kialakulása.
 • A fogak elmozdulása, ami zavarhatja az evést.
 • Az íny visszahúzódik, a foggyökér felszínét nem takarja/védi. Így a fog érzékeny lesz.
 • Növekedett kockázat terhesség alatt, beleértve az alacsony születési súlyt és a terhességi toxémiát.
 • Növekedett kockázat szívbetegség, légzőszervi betegség és cukorbetegség esetén.

Hogyan történik az ínyproblémák kezelése?

Az ínyproblémák kezelése során az elsődleges cél a fogak felszínén, és az íny alatt található lepedék és baktériumok eltávolítása.

Szájhigiéniai gyakorlatok

A fogorvos utasításokat ad arról, hogyan lehet csökkenteni a szájban lévő baktériumok számát, ami magában foglalja a fogak és az íny rendszeres tisztán tartását. A szakember tanácsokat ad arról, hogyan kell helyesen használni a fogkefét és a fogköztisztítót, és ajánlhat más szájhigiéniai termékeket is, például vízsugarat vagy szájvizet.

Itt van néhány tipp a fogak egészségének megőrzéséhez:

 • Naponta kétszer mossuk meg a fogainkat fluoridos fogkrémmel.

 • Fontoljuk meg az elektromos fogkefe használatát, ami hatékonyabb lehet.

 • Használjunk fogköztisztítót legalább naponta egyszer a lepedék eltávolításához.

 • Legalább évente kétszer látogassunk el a fogorvoshoz szakmai tisztításra.

 • Ne dohányozzunk és ne rágjuk a dohányt.

Szakmai tisztítás

A szakmai tisztítás során a fogorvos eltávolítja a fogak és gyökereik felszínén lévő lepedéket és fogkövet, majd polírozza a fogakat és fluorid kezelést végez rajtuk. Amennyiben fogínyzsebek alakultak ki, mély tisztításra lehet szükség a gyógyuláshoz, amit gyökértisztítás néven ismerünk, mely során eltávolítják a fogak gyökerén található fogkövet és a baktériumoknak otthont adó durva területeket.

Antibiotikumok

Néhány esetben a fogorvos antibiotikumokat írhat fel a tartós ínyfertőzések kezelésére. Az antibiotikumok lehetnek szájvíz, gél, vagy szájon át szedhető tabletta vagy kapszula formájában.

Követési időpontok

A fogorvos rendszeresen ellenőrizni fogja Önt néhány hét múlva, majd ezt követően minden három-hat hónapban a folyamatos gyógyulás érdekében. Ha továbbra is fennállnak fogínyzsebek, akkor más kezelési lehetőségeket is ajánlhat, például műtétet.

Műtét

Ha a gyulladás továbbra is jelen van olyan helyeken, ahova a fogmosás és fogköz-tisztítás nem ér el, a fogorvos műtétet javasolhat, melyet ínyszövet alatti lerakódások eltávolítására végeznek. Az ínyt altatásban emelik fel, majd a fogak gyökereit tisztítják. Végül az ínyt visszavarrják.

Ha csontvesztés történt, akkor úgynevezett csontpótló műtétet is végezhetnek, hogy helyreállítsák az elveszett csontot.

ínyproblémák, nő, gyógyulás

Mik a gyógyulás kimenetelei ínyproblémák esetén?

Ha ínyproblémák okozta betegségben szenved, rendszeres fogorvosi ellenőrzések elengedhetetlenek annak érdekében, hogy a betegség ne terjedjen tovább. Szükség lehet szájhigiéniai szokásainak megváltoztatására és a fogorvos utasításainak szigorú betartására a pozitív eredmény érdekében. A hosszú távú gyógyulás az Ön saját szájhigiéniai erőfeszítéseitől és a fogorvos állandó értékelésétől függ.

Ezen felül, a dohányosoknál az ínyproblémák okozta gyulladás általában gyorsabb ütemben halad, és gyakran kedvezőtlen kilátással jár. Azok az esetek, amelyek nem reagálnak megfelelően a kezelésre, jellemzően dohányzóknál fordulnak elő.

Ne feledje, az ínyproblémák súlyosbodása leállítható és gyógyítható, ha időben felismerik és megfelelően kezelik. A kezelés általában igen sikeres. Kérje bátran szakembereink segítségét!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatóban leírtakat.
  Nyitvatartás

  Hétfő: 9.00 – 19.00
  Kedd: 9.00 – 19.00
  Szerda: 9.00 – 19.00
  Csütörtök: 9.00 – 19.00
  Péntek: 9.00 – 19.00
  Szombat: zárva
  Vasárnap: zárva

  Kövessen minket!

  1993 – 2023 Biodental Horváth Fogászat

  1993 – 2023 Biodental Horváth