Kivehető fogpótlás: Minden, amit tudni lehet a modern műfogsorokról

A kivehető fogpótlás hétköznapi szóhasználatban teljes műfogsort jelent. A fogsor a mű fogak felett vagy alatt illeszkedik a fogínyre, éjszaka pedig eltávolítható. A műfogsor típusa számos tényezőtől függ, úgy mint a elvesztett fogak számától, az íny és állkapocs állapotától, valamint a fogorvos ajánlásától. A kivehető fogpótlás költséghatékony és egyszerű lehetőséget nyújt a szép mosoly visszaállítására, a normális rágás, valamint a megfelelő beszéd képességének visszaszerzésére.

Milyen alaptulajdonságokkal rendelkezik a kivehető fogpótlás?

A kivehető fogpótlás általában rózsaszín vagy ínyszínű műanyag alapból készül, mely pontosan illeszkedik a páciens ínyére. A pótló fogak stabilan rögzíthetőek, ugyanakkor könnyen eltávolíthatóak anélkül, hogy fogorvos segítségét igényelnék.

Ezt a típusú műfogsort akkor alkalmazzák, amikor a páciens teljes foghullást szenved az alsó, a felső vagy mindkét íven. A kivehető fogpótlás nagyszerű lehetőséget kínál a megjelenés, egészség és funkcionalitás helyreállítására. Ráadásul költségkímélőbbek, mint a rögzített implantátumos műfogsor fajták.

Hányféle típusa létezik?

Két alapvető típusa a kivehető műfogsornak: az azonnali és a hagyományos

Azonnali kivehető fogpótlás

Ez valójában egy ideiglenes műfogsor. A fogprotézist előre elkészítik, majd azonnal használják is a fogak eltávolítása után, hogy a lehető legnormálisabb életet élhessen a páciens, amíg a tartós műfogsorai el nem készülnek.

Mivel az ínynek időre van szüksége a fogeltávolítás utáni gyógyuláshoz, ezek a műfogsorok nem olyan kényelmesek, mint a tartós fajtái. Azért, mert a szájban lévő izmok, az íny és a csontok egy ideig zsugorodnak, mielőtt teljesen meggyógyulnának. Emiatt az azonnali műfogsorok tartós beállításokat igényelnek, hogy megfelelően illeszkedjenek, amíg a gyógyulási folyamat be nem fejeződik.

Az azonnali műfogsorok legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszik a páciens számára, hogy ép fogsorral távozzanak a fogorvosi rendelőből. Egyúttal időt adnak neki az új fogakhoz való megszokáshoz is.

kivehető fogpótlás, hagyományos

Hagyományosan kivehető fogpótlás

A gyógyulási folyamat befejezése után a páciens elkezdheti hordani a hagyományos értelemben vett teljes fogpótlást. Ezeket a fogpótlásokat személyre szabottan készítik, hogy tökéletesen illeszkedjenek a páciens szájába, és minél természetesebben nézzenek ki.

Megfelelő gondozással a kivehető teljes fogpótlás időtálló és segít a normális rágófunkció visszaállításában.

Mi a különbség a teljes és a részlegesen kivehető fogpótlások között?

A részleges és teljes kivehető fogpótlások ugyanarra a célra szolgálnak: visszaállítani a páciens fogműködését és esztétikáját.

Azonban a legfontosabb különbségek a következők:

 • A részleges fogpótlásokat akkor használják, ha a páciensnek még megmaradt néhány természetes foga.
 • A teljes fogpótlások pedig egy teljes ívet pótolnak, nem csak néhány fogat.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a kivehető fogpótlások használatának?

Összeszedtük, melyek a legfontosabb előnyei és hátrányai a kivehető fogpótlás használatának.

Kivehető fogpótlások előnyei:

 • A kivehető fogpótlások a legismertebb megoldás a hiányzó fogak pótlására.
 • Általában ez a legköltséghatékonyabb lehetőség.
 • A fogpótlás típus javítja a páciens rágását és mosolyát.
 • Segít megtartani az arc formáját, javítva a páciens természetes kinézetét.

Kivehető fogpótlások hátrányai:

 • Az kezdeti időkben a kivehető fogpótlások viselése általában nem komfortos. A páciensek addig érezhetik magukat kényelmetlenül, amíg hozzászoknak az új fogakhoz. Az első hetek során enyhe irritáció is előfordulhat.
 • Néhány esetben a páciensek érezhetik, hogy a fogpótlásuk laza, ami nehezítheti a beszédet és az étkezést. Ebben az esetben a szakember fogpótlás ragasztót javasolhat a probléma megoldására.

kivehető fogpótlás, műfogak

Mennyi ideig viselhető naponta a kivehető fogpótlás?

Ebben a kérdéseben a protetikus orvos adhat utasításokat. Általában az első napokban a szakember azt javasolja a pácienseknek, hogy viseljék a fogpótlást folyamatosan, beleértve az alvási időszakot is. Ez először bizonyára kényelmetlen lesz, de segít a fogorvosnak azonosítani, szükség van-e a fogpótlás további beállítására vagy sem.

Miután a szokásos beállítások megtörténtek, lehetséges kivenni a fogpótlást lefekvés előtt. Reggel, felkelés után a páciens visszahelyezheti a fogpótlást, és ezzel együtt új napot kezdhet.

Hogyan ápoljuk megfelelően kivehető fogpótlásunkat?

Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, amelyeket érdemes betartani a fogpótlások helyes ápolása érdekében:

 • Ahogyan a természetes fogakat is, a fogpótlásokat is naponta meg kell tisztítani a foltok elkerülése érdekében. Alaposan mossa meg őket, és minden étkezés után érdemes kiöblítenie a száját.
 • Használjon bátran fogsor-tisztítót a fogpótlások tisztításához. Azonban kerülje a fogkrém vagy fehérítőszer használatát.
 • Amikor nem hordja a fogpótlást, hagyja azokat egy fogpótlás-tisztító oldatban. Ez megakadályozza a fogpótlások kiszáradását és megrepedését.

 

kivehető fogpótlás tisztítása

 

Mire számíthatunk kivehető fogpótlás elkészíttetésekor?

A fogpótlás elkészítése hosszabb folyamat, amely több héten át tart, és több látogatást is magában foglal a protetikus orvosnál.

A teljes fogpótlás elkészítésének első lépése egy részletes vizsgálat a fogászati szakorvossal. Miután kiderült, hogy a páciens alkalmas a kivehető teljes fogpótlás használatára, vannak bizonyos lépések, amelyeket követnie kell, mielőtt még új mosolyát élvezhetné. Ezek a következők:

 1. Először a fogorvos lenyomatokat vesz a páciens szájából.
 2. A lenyomatokat az orvos elküldi a laboratóriumba, hiszen ezek szolgálnak majd az új fogpótlás alapjául.
 3. A következő találkozón a protetikus orvos felpróbálja az alapot, és szükség esetén módosításokat végez az illeszkedés javítása érdekében.
 4. Az alapot ismét elküldik a laboratóriumba, és viaszból elkészítik a fogpótlást.
 5. Ezt a viaszból készült fogpótlást ismét kipróbálják és értékelik az esztétika, az illeszkedés, a harapás és a kényelem szempontjából. Majd ismét visszaküldik a laboratóriumba immár a végleges fogpótlás elkészítéséhez.
 6. Miután elkészült a végleges kivehető fogpótlás, előfordulhat, hogy a páciensnek vissza kell mennie a fogorvosi rendelőbe további beállításokért, amíg a fogpótlás teljes egészében nem illeszkedik.

Manapság számos lehetőség áll rendelkezésre a hiányzó fogak pótlására.

Szeretné Ön is visszaállítani mosolyát, úgy enni, mint korábban, és növelni önbizalmát? Fogorvasaink magas minőségű szakértelemmel állnak rendelkezésére!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatóban leírtakat.
  Nyitvatartás

  Hétfő: 9.00 – 19.00
  Kedd: 9.00 – 19.00
  Szerda: 9.00 – 19.00
  Csütörtök: 9.00 – 19.00
  Péntek: 9.00 – 19.00
  Szombat: zárva
  Vasárnap: zárva

  Kövessen minket!

  1993 – 2023 Biodental Horváth Fogászat

  1993 – 2023 Biodental Horváth