Fogtömés csere – miért érdemes mielőbb elvégeztetni?

Fogtömés – nem egy szimpatikus kifejezés, ugye?

Ki szeret fogorvoshoz járni? Erre a kérdésre kevesen emelik magasba a kezüket. Bár mindannyian tudjuk, hogy évente legalább egy alkalommal érdemes átvizsgáltatni fogainkat.

Nem csak a fogkő eltávolítás fontos, hanem a fogtömések állapotának ellenőrzése, és esetleges cseréje is.

Fogtömés – milyen jelek utalnak arra, hogy ezeket cserélni érdemes?

Míg fogorvosa az esedékes fogorvosi vizsgák során ellenőrzi a tömést, íme néhány jel arra utal, hogy a tömést esetleg cserélni kell:

 • A tömés hiányzik vagy sérült.
 • A tömés elszíneződött.
 • Fogfájást/fogérzékenységet tapasztal.
 • A tömés és a fog határán sötét foltot látunk.

Fogtömés csere, amalgám tömés cseréje

Először is, fontosnak tartom azt elmagyarázni, miért is szükséges esetenként cserélni a fogtöméseket, különösen az amalgán töméseket. Az amalgán tömések hosszú ideig szolgálhatják a fogak védelmét, de idővel elhasználódhatnak vagy sérülhetnek.

Az amalgán töméseknek vannak bizonyos korlátai és hátrányai, amelyek miatt fontos lehet azok cseréje.

Amalgán tömések – a régi fogászati eljárások tanúi:

Először is, az amalgán tömések nem tartanak örökké, az idő múlásával kisebb sérülések vagy repedések keletkezhetnek rajtuk. Ezeken a sérüléseken keresztül ételmaradékok, sőt baktériumok bejuthatnak a fog belsejébe, és további károkat okozhatnak.

A fogszuvasodás vagy az elszíneződés is előfordulhat az elöregedett amalgán töméseknél. Ezért rendszeres ellenőrzéseken részt venni, és a fogorvos által javasolt esetlegesen cserélni a régi töméseket ez segíthet megelőzni a további problémákat.

fogtömés csere, kezelés, nő

Modern fogtömések – nem csak a szín számít!

Az amalgán töméseket olyan modern anyagok váltották fel, amelyek esztétikusabbak és kevésbé láthatók a fogakon. Sokan a hagyományos amalgán töméseket cserélik modern kompozit tömésekre, hogy javítsák a mosolyuk esztétikai megjelenését.

Ezek a tömések nemcsak esztétikusabbak, hanem kevésbé allergének és kevésbé invazívak is, így kímélőbbek a fogakra.

Az amalgán töméseket korábban higanytartalmuk miatt is kritizálták.

Bár a higany szivárgása a tömésből minimális, néhányan továbbra is – jogosan – aggódnak az egészségi kockázatok miatt. A modern töméshez használt anyagok, mint például a kompozit, egyáltalán nem tartalmaznak higanyt, így ezek a páciensek számára is biztonságosabbak lehetnek.

A sérült vagy hiányzó tömések időben történő cseréje segít megőrizni a fogak egészségét és fájdalommentességét.

Egy fogtömés élettartama több tényezőtől függ, beleértve a tömés anyagát, a széli záródást, a fog általános állapotát, és az ápolást. Az alábbiakban bemutatjuk a részleteket, valamint néhány gyakorlati tanácsot a fogtömés cseréjével kapcsolatban.

Ahhoz, hogy megértsük a fogtömések cseréjének fontosságát,

fontos ismerni a modern fogászati eljárások alapjait.

A fogtömések cseréje azért is kulcsfontosságú, mert az újabb technikák és anyagok lehetővé teszik, hogy a páciensek kevésbé érezzék a fájdalmat és a beavatkozások kevésbé legyenek zavarók. Nézzünk meg néhány további információt a fogtömésekről és a cseréjük fontosságáról:

 • Helyi Érzéstelenítés: Minden fogászati tömési eljárás során helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a kezelés során nem érez fájdalmat vagy kellemetlenséget. Az érzéstelenítést injekció formájába a kezelőorvos adja be, hogy a beavatkozás fájdalommentes legyen.
 • Fogtömések célja: A fogtömések fő célja, hogy helyreállítsák a lyukas fogak integritását és funkcióját. Amikor egy fog lyukas vagy sérült, a fogtömés kitölti ezt a területet, és megakadályozza további károsodást és fájdalmat..
 • Rendszeres Ellenőrzések: Fontos rendszeres fogászati ellenőrzéseken részt venni. A fogorvos ellenőrzi a töméseket és megvizsgálja a fogak általános állapotát. Ez segít időben észlelni a problémákat és elkerülni a súlyosabb fogászati problémák kialakulását.
 • Szükséges Cserék: A fogtömések cseréje lehet szükséges, ha a tömés sérült, vagy ha a fog mellett szuvasodás alakul ki. Az időben történő cserével elkerülhetők a további komplikációk.

fogtömés csere, férfi

Szuvasodás: a fogtömés cseréje az egyetlen megoldás!

Az egyik legnyilvánvalóbb helyzet, amikor szükség van a fogtömés cseréjére, az, ha a tömött fog érzékeny lesz hidegre vagy éles, szúró fájdalmat tapasztalunk.

Ez lehet a tömés nem megfelelő ápolása, elöregedése, vagy a széli záródás hibája miatt kialakuló szuvasodás következménye.

Szuvasodás esetén a fogtömés cseréje az egyetlen megoldás. A tömött fog leggyengébb pontja a fog és a fogtömés találkozása, és ha a széli zárás nem megfelelő, akkor baktériumok juthatnak a fog belsejébe, és szuvasodást okoznak. Ezért a fogtömés azonnali cseréje szükséges ilyen esetekben.

Ezek a tünetek nem hagyhatók figyelmen kívül, mivel a kezeletlen szuvasodás súlyosabb problémákhoz vezethet, mint például gyulladás, ciszta, fog elhalása, és végül fogvesztés.

Ha a tömött fog érzékeny vagy fájdalmas lesz (például hidegre, melegre vagy ráharapásra), azonnal forduljon fogorvoshoz. Időben történő kezelés esetén a töméscsere általában elegendő, és elkerülhetők a súlyosabb beavatkozások.

Egy másik nyilvánvaló helyzet az, amikor a fogtömés repedt, eltört vagy megsérült. Ilyenkor sürgős a fogtömés cseréje, hogy további problémák megelőzhetők legyenek.

Amalgám tömés helyett esztétikus fogtömés

Az amalgám tömések, ahogy fentebb is írtuk, higanyt és más fémeket tartalmaznak. Ezek miatt egyrészt nem túl szépek, a fogak eredeti színétől eltérően jelennek meg.

Emellett az amalgám tömések idővel elszíneződhetnek, valamint hő- és hideg érzékenységet is okozhatnak.

Az esztétikus fogtömések, például a kompozit tömések vagy éppen a porcelán betétek természetesebb megjelenést biztosítanak a fogaknak, mivel azok színe és anyaga jól illeszkedik a környező fogakhoz.

Ráadásul a modern fogászati technológiának köszönhetően ezek a tömések tartósabbak és kevésbé érzékenyek a hőre és a hidegre.

Jelenleg két fő típusú fogtömést különböztetünk meg: az amalgám fogtöméseket és az esztétikus kompozit fogtöméseket.

Érdemes tudni: Míg az amalgám tömések hosszú élettartamúak lehetnek megfelelő ápolás mellett, a kompozit töméseket általában 8-10 év után szokták lecserélni.

Megjegyzem, több páciensünknek 20 éves, vagy még régebbi esztétikus fehér tömése mind a mai napig remekül funkcionál, nincs szükség cserére.

fogtömés csere

Az amalgám allergia jellemző tünetei:

Az amalgám allergia jellemző tünetei változhatnak egyéntől függően, és az allergiás reakció súlyosságától függően különbözőek lehetnek. Ez a fajta allergia ritka, de előfordulhat, hogy valaki érzékenységet mutat az amalgám fogtömésekre, ezek fémtartalmára

A jellemző tünetek közé tartozhatnak:

 1. Szájüregi tünetek:
  • Vörös vagy duzzadt nyálkahártya a szájban vagy a nyelven.
  • Fájdalom, égő érzés vagy viszketés a szájban vagy a nyelv körül.

Bőrreakciók:

  • Kiütések vagy viszketés a test különböző részein, például a bőrön vagy az arcon.
 1. Általános tünetek:
  • Fáradtság és kimerültség érzése.
  • Láz.
  • Fejfájás vagy migrén.

A fogtömések polírozása is fontos, különösen az amalgám fogtömések esetében. Ha a fogtöméseket nem rendszeresen ellenőrzik és polírozzák, akkor könnyen megsérülhetnek, és akár tünetek nélkül is problémát okozhatnak.

Tehát, a fogtömés cseréje akkor szükséges, ha:

 • A tömött fog panaszt okoz.
 • A tömés sérült, repedt vagy eltört.
 • Szuvasodás alakult ki a fog mellett vagy más fogrészen.
 • A fogtömés már nem tudja tökéletesen betölteni a funkcióját a hiányos ápolás vagy az elöregedés miatt.
 • A fogtömés elöregedett és nem megfelelően működik.

Összességében a fogtömések és azok időben történő cseréje kulcsfontosságúak az egészséges fogak és a fájdalommentes élet megőrzése érdekében.

Érdemes konzultálni fogorvosával, ha bármilyen fájdalom vagy kényelmetlenség észlel a fogtömésekkel kapcsolatban, és tartsa be a rendszeres ellenőrzéseket a fogászati problémák megelőzése érdekében.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatóban leírtakat.
  Nyitvatartás

  Hétfő: 9.00 – 19.00
  Kedd: 9.00 – 19.00
  Szerda: 9.00 – 19.00
  Csütörtök: 9.00 – 19.00
  Péntek: 9.00 – 19.00
  Szombat: zárva
  Vasárnap: zárva

  Kövessen minket!

  1993 – 2023 Biodental Horváth Fogászat

  1993 – 2023 Biodental Horváth