Implantológia: a biztonságos fogpótlás

Az implantológia a fogászat egy igen fontos szakterülete. Az implantológia fejlődésével a fogpótlások lehetőségei is új kapukat nyitnak meg a páciensek számára.

Előző cikkünkben a fogszabályozásról és az ahhoz kapcsolódó tévhitekről olvashattál. Most az implantológia, azaz fogpótlás tudományát járjuk körbe.

Tisztázzuk: mit jelent az implantológia?

Az implantológia egy fogászati szakterület. Hogy megértsük a szó jelentését, még jobban mögé kell néznünk. Implantátumnak nevezzük, amikor egy mesterséges anyagot beültetnek az emberi – vagy állati – testbe, hogy pótolják a hiányzó részt.

A fogászati implantológia fogpótlást jelent. Az implantológia célja, hogy pótolják a hiányzó fogakat. Vannak olyan esetek, amikor ez műtéti beavatkozást jelent, de sok esetben néhány fogászati vizit alkalmával megoldható a fog pótlása.

Bármikor megtörténhet

Az implantológia minden ember számára fontos lehet, hiszen fogaink az idő előrehaladtával elöregednek, majd kiesnek. Kinek előbb, kinek később. Azonban a fogainktól többféleképpen is búcsút vehetünk:

 • baleset,

 • betegségek,

 • megelőzés, kihúzás,

 • vagy a fogak súlyos károsodása miatt.

A fogak elvesztése amellett, hogy esztétikailag sem előnyösek, több más problémát is okozhatnak.

1. Kényelmetlen rágás

A hiányzó fog, vagy fogak meg tudják keseríteni az ember életét, és elveszik az ételek örömét. Rágófogak nélkül romlik az életminőség is.

2. Lelki problémák

Valljuk be: egy kiesett fog lelkileg is megviseli az embert, mivel rontja a megjelenést. Ez főleg akkor probléma, ha valamelyik első fog elvesztéséről van szó.

3. Romló szájhigiénia

A kiesett, kitört fogak ronthatják a szájhigiéniát, rosszabb esetben betegségek, gyulladások, fertőzések is kialakulhatnak. Fontos, hogy az eset után mindenképp lássa orvos a fog helyét, hogy elkerüljük a bajt. Emellett az implantológiával foglalkozó szakorvos rögtön fel tudja mérni a területet és ajánlásokat tehet a fog gyors pótlására.

 

implantológia, nő, fogimplantáció

 

Hogyan működik az implantáció?

A fogorvos alaposan megvizsgálja a területet, legfőképpen az állkapcsot. Fontos megnézni, hogy az állkapocs milyen állapotban van, elég erős-e ahhoz, hogy az implantátumot behelyezzék.

Ezután sebészeti eljárással helyezik be az implantátumot a megadott helyre, ahol fog, vagy fogak pótlására van szükség. Ez az implantátum egy titán csavar, amit a szakorvos becsavaroz az állkapocsba. Ez az úgynevezett műgyökér. Bár az eljárás durvának hangzik, a helyi érzéstelenítés után teljesen fájdalommentes, és rövid idő alatt, egy-másfél órán belül elvégezhető.

Az implantátum idővel összeforr a csonttal, így stabil alapot ad a fogpótlásnak. A csontosodás 3-6 hónapig is eltarthat.

Az implantológián belül van lehetőség egyszerre több fog pótlására is. Néhány implantátum behelyezésével, akár az egész alsó-, vagy felső fogsor pótlására van lehetőség.

Miért fontos az implantológia?

Az implantológia igen fontos a fogászaton belül. Ezzel a technikával több problémára is megoldást tudnak nyújtani a szakemberek. Lássuk, hogy mik ezek.

Esztétikus megoldás

Az implantátumokkal úgy lehet pótolni a fogakat, hogy azt külső szemlélő észre sem veszi. Az implantátumokat úgy készítik el, hogy azok tökéletesen illeszkednek a többi fog közé.

Ép fogak

A fog pótlására használatos egyik leggyakoribb eljárás a híd. Ilyenkor a hiányzó fog melletti két fogat is lecsiszolják, hogy rá tudják helyezni a hidat, ami eltakarja a hiányt. Azonban senki sem szeretné, hogy az ép fogait is megpiszkálják, ugye? Az implantológia erre is megoldást nyújt, ugyanis implantációval nincs szükség „tartó fogakra”, mivel maga az állkapocs fogja megtartani az implantátumot.

Tartós eredmény

Más fogpótló megoldásokkal ellentétben az implantátum időtálló. Ez annak köszönhető, hogy a műgyökér teljesen becsontosodik az állkapocsba. Ez teljes mértékben megakadályozza, hogy a műfog, azaz implantátum mozogjon. Attól sem kell tartani, hogy a műfog kiesik a helyéről, mivel azt nem ragasztják, hanem a műgyökérre erősítik.

 

implantológia, műfog

Vannak kivételek

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az implantológia nem nyújt megoldást.

1. Fontos, hogy a műgyökérnek elegendő helye legyen az állkapocsban. Ha túl vékony, vagy sorvadt az állkapocs, akkor a szakorvos nem tudja behelyezni az implantátumot. Ilyen esetben csontpótlás is szükséges lehet.

2. Az implantológia szemszögéből az arcüreg mérete is problémát jelenthet. Előfordulhat, hogy az arcüreg túl közel van a szájüreghez.

3. Vannak olyan betegségek, amelyek miatt nem lehetséges a beültetés. Ilyen például a súlyos cukorbetegség vagy az autoimmun betegségek. Ezek a betegségek negatívan befolyásolják a seb gyógyulását és a csontosodást.

Kevés kockázat

A beültetés az esetek többségében nem jár semmilyen komplikációval.

A különböző fogpótlások közül, az implantátumnak van a legmagasabb sikerrátája. Követéses vizsgálatok évtizedek óta 95-97% sikerességet mutatnak.

Egy profi szakorvos folyamatosan figyelemmel kíséri a betegei gyógyulását, a csontosodás folyamatát, így probléma esetén azonnal közbe tud avatkozni.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatóban leírtakat.
  Nyitvatartás

  Hétfő: 9.00 – 19.00
  Kedd: 9.00 – 19.00
  Szerda: 9.00 – 19.00
  Csütörtök: 9.00 – 19.00
  Péntek: 9.00 – 19.00
  Szombat: zárva
  Vasárnap: zárva

  Kövessen minket!

  1993 – 2023 Biodental Horváth Fogászat

  1993 – 2023 Biodental Horváth