Amit tudnod kell a fogszabályozásról

Fogszabályozás – Az első lépések

A technológiai fejlődés általában a fogászati eljárásokban különösen gyors. A fogszabályozás területe sem kivétel: a bevált módszerek mellett egyre-másra jelennek meg az új megoldások, amelyek sokszor valóban jobbak, gyorsabbak, eredményesebbek a korábbiaknál. A tájékozódás azonban nagyon fontos, mert könnyű elveszni a kínálatban.

Az alapos konzultáció

Sokan hiszik, hogy a fogszabályozás feladata a szép, rendezett fogsor kialakítása. Ennél persze többről van szó. A konzultáció során megvizsgáljuk:

 • Össze tudod-e zárni a fogaidat, vannak-e rágási nehézségeid?
 • A harapásod rendben van-e? A fogak egymáshoz viszonyított pozíciója, illeszkedése az egyik leglényegesebb kérdés.
 • Látszik-e a nyelved az összezárt fogsorod mögött?
 • Az állkapocsízületeid rendben vannak-e, és fájdalommentesek?
 • Torlódnak-e a fogaid, vannak-e kisebb-nagyobb hézagok a fogaid között?
 • Egészségesek-e a fogaid és az ínyed?
 • Vannak olyan lélegzési vagy kiejtési szabálytalanságok, amelyeket a fogaid okoznak?

Megfelelő diagnosztikai eszközök segítségével egy jó szakember már az első találkozás után véleményt tud alkotni arról, milyen kezelésre van szükséged, milyen lehetőségeid vannak, nagyságrendileg mennyi időt és pénzt kell a kezelésedre fordítanod.

amit tudnod kell a fogaszabályozásról

Milyen fogszabályzót válassz?

Tulajdonképpen ez kevésbe fontos, mint amilyen fontosnak sokat gondolják. Sokáig sorolhatók az alternatívák, de nem minden készülék lesz igazán jó mindenkinek. Talán te is éppen a láthatatlan fogszabályozás megoldásait keresed, de meglehet, a Te problémád nem kezelhető ilyen eszközzel hatékonyan, eredményesen.
Nyugodtan bízz meg a fogszabályzó szakorvosod ajánlásában! Ha van elképzelésed egyik vagy másik megoldásról, kérdezz rá az orvosodnál. Örömmel tájékoztat majd az előnyökről és a hátrányokról, hogy a döntést végül megalapozottan hozhasd meg a segítségünkkel.
A folyamatos fejlődés miatt a hagyományos készülék sem azonos a csupa fém, jól látható fogszabályzóval. A hagyományos fogszabályzók többnyire elérhetők a fog színében, így viselésük sokkal kevésbé nyilvánvaló, mint egy fémszínű brekettes fogszabályzóé. Gondolj arra, milyen eredménye lesz hosszú távon a készülék viselésének. Ehhez képest egy mégoly látványos fogszabályzó-készülék használata is jelentéktelenné válik.

A fogak általános állapota

A fogszabályzó felhelyezése előtt el kell végezni minden olyan kezelést, ami a fogak állapotának megóvásához szükséges, ugyanis a fogszabályzó felhelyezése után mindezekre nem lesz lehetőség. Igazán lényeges, hogy a fogszabályzó tiszta és egészséges fogakra kerüljön fel, illetve, hogy a kezelés közben is megfelelően ápold a fogad. Így nem fog besárgulni a fogszabályzó viselésekor sem.

Épp ezért fontos, hogy amíg a fogszabályzót viseled, kerüld a dohányzást, a túlzott édességfogyasztást, hiszen a fogaid ápolása, állapotuk megőrzése a készülék viselése alatt kicsit nehézkesebb.

Kérdéseiddel fordulj a Biodental Horváth Fogászat fogszabályozó szakorvosához, dr. Daubner Barbarához bizalommal.

Telefonszámunk:
+361-4360006
+36206202055

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatóban leírtakat.

  Leave a Reply

  Nyitvatartás

  Hétfő: 9.00 – 19.00
  Kedd: 9.00 – 19.00
  Szerda: 9.00 – 19.00
  Csütörtök: 9.00 – 19.00
  Péntek: 9.00 – 19.00
  Szombat: zárva
  Vasárnap: zárva

  Kövessen minket!

  1993 – 2023 Biodental Horváth Fogászat

  1993 – 2023 Biodental Horváth