Nem csupán esztétikai kérdés: mikor kezdjük a fogszabályozást?

A fogszabályzó szakorvosok legtöbbje szerint 7 éves korban már indokolt a gyermekek fogainak ellenőrzése a fogszabályozás szempontjából. Ez ugyanis fogváltás időszaka, amikor kiesnek az utolsó tejfogak, és növekedésnek indulnak a maradófogak. A korai szűrések és a prevenció rendkívül fontos, hiszen a későbbiekben jelentkező, komplex terápiát igénylő problémák így lesznek elkerülhetők.
Ideális esetben nincsen semmilyen teendő. Szükség esetén azonban már a maradófogak növekedésének elején kedvező irányba terelhetőek a folyamatok. Az alaposan megtervezett kezelésekbe beletartozhat hely kialakítása az áttörő fogak számára, vagy éppen az állkapocs növekedésének befolyásolása.
Végső soron az, hogy a gyermeknek mikor kell elkezdenie a fogszabályozást, attól függ, hogy a problémákat milyen korán fedezték fel és mennyire fejlett a gyermek fogazata.
Azok a gyermekek, akiknek nincs szükségük az állkapocs növekedésének befolyásolására vagy nagyobb hely kialakítására szolgáló eszközökre, jellemzően 11–13 éves koruk körül kezdik meg a kezelést (ha erre egyáltalán szükséges van). Ahol korábban kerül sor beavatkozásra, ott a cél túlmutat a puszta esztétikai szempontokon. Fogszabályzó szakorvosunk, dr Daubner Barbara, távolabbra tekint: elsősorban a funkcióra, másodsorban pedig a funkcióval összefüggésben az esztétikai szempontokra koncentrál. A cél ugyanis az, hogy a korai beavatkozásokkal jóval későbbi problémákat, kellemetlenebb kezeléseket (foghúzásokat, műtéteket, a rossz harapásból is eredő fog- és ínypusztulást stb.) előzzünk meg. A korai ellenőrzés segíthet azonosítani a problémákat, és lehetőséget ad a kedvezőtlen növekedési és fejlődési minták kijavítására.
Összességében minél előbb keresik fel a szülők gyermekükkel a fogszabályzó szakorvost, annál hamarabb észlelhetők a problémák, és annál gyorsabban és könnyebben lesznek azok kezelhetők.
Ha az Ön gyermek elmúlt 7-8 éves, de még nem találkozott fogszabályzó szakorvossal, nem késő! Bár egyes problémák fiatalabb korban könnyebben orvosolhatók, sosem késő! Általános igazság, hogy a fogszabályzást bármilyen életkorban hasznos lehet.
Ha úgy gondolja, hogy gyermekének szüksége van fogszabályzásra, vagy csak megelőzné a későbbi hosszabb kezeléseket és nagyobb kiadásokat, foglaljon időpontot a Biodental Horváth Fogászat fogszabályzó szakorvosához, dr Daubner Barbarához.

Telefonszámunk:
+361-4360006
+36206202055

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatóban leírtakat.

  Leave a Reply

  Nyitvatartás

  Hétfő: 9.00 – 19.00
  Kedd: 9.00 – 19.00
  Szerda: 9.00 – 19.00
  Csütörtök: 9.00 – 19.00
  Péntek: 9.00 – 19.00
  Szombat: zárva
  Vasárnap: zárva

  Kövessen minket!

  1993 – 2023 Biodental Horváth Fogászat

  1993 – 2023 Biodental Horváth