Miért fontos a megfelelő fogpótlás?

A fogpótlás hiánya, a fogak elvesztése nemcsak esztétikai problémákat okozhat, hanem komoly egészségügyi következményekkel is járhat.

Fogpótlás az önbizalommal teli mosolyért

A fogpótlás kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy visszanyerd az egészségedet, önbizalmadat.

A hiányzó fogak ugyanis befolyásolhatják az ételek hatékony rágását és emésztését, továbbá a helyüket átvevő fogak elmozdulása hosszú távon komoly fogorvosi problémákhoz vezethet. Sajnos az ennek köszönhető önbizalomcsökkenés sem ritka.

Ahhoz, hogy továbbra is gond nélkül mosolyoghassunk, az elveszett vagy sérült fogak esetén fogpótlásra van szükség.

Fogpótlás - mosoly

Koronák

A koronákat akkor alkalmazzuk, amikor a fog annyira eltört, annyi foganyag elveszett, hogy egy tömés nem elegendő a hiány kiegészítésre.

A koronák nemcsak a fogat védik a további károsodástól, de esztétikailag is optimális eredményt nyújtanak. A modern technológiának köszönhetően a koronák színe és formája szépen idomulnak a meglévő fogakhoz, így természetes és harmonikus megjelenést biztosítanak.

Anyaguk szerint vannak fémmel kombinált (fémkerámia = fémvázra rétegzett kerámia) és teljesen fémmentes (cirkonkerámia = cirkóniumvázra rétegzett kerámia, monolitikus cirkónium-dioxid, préskerámia) megoldások is.

 

Hidak

A hídpótlás egy vagy több fog hiánya esetén nyújt tartós és stabil megoldást, visszaállítva a rágófunkciót és az esztétikát.

A hiány melletti szomszédos fogak pillérként szolgálva tartják magát a hidat.

A természethű hídpótlások a koronákhoz hasonlóan készülhetnek teljesen fémmentesen (préskerámia, monolitikus cirkónium-dioxid, cirkonkerámia) vagy fémvázzal kombinálva.

 

Héjak

A héjak olyan, elsősorban a frontrégiót célzó, esztétikus pótlások, amelyeket a kisebb rendellenességek (pl. fogak közötti rés) vagy sérülések, színbéli eltérések korrekciójára, a fogak közötti fekete háromszögek lezárására alkalmazhatunk. Ezek a pótlások lehetővé teszik számunkra, hogy a páciens kívánsága szerint alakítsuk ki a fogainak színét és formáját, így tökéletesítve a mosolyát.

A kerámiából készülő, zománcon rögzülő héjak rendkívül vékonyak, a fog fényáteresztőképességét nem akadályozzák, így igazán természetes hatást érhetünk el velük.

 

Betétek

Nagyobb kiterjedésű üregeknél, ahol a tömés készítése nem javallott, a betéteket választhatjuk a fogak restaurálására, a sérült vagy hiányzó fogrészek eredeti formájának helyreállítására.

Három fő típusuk ismert: az inlay a fog felszínének belső részén helyezkedik el, míg az onlay a fog csücsökcsúcsaira is ráterjed, az overlay esetében minden csücsök bevonásra kerül.

Ezek a tartós, precíz megoldást nyújtó pótlások készülhetnek porcelánból vagy kompozitból.

 

Kivehető fogpótlások

Kivehető fogpótlás

Több fog hiánya vagy teljes fogatlanság esetén a rágófunkció és az arc esztétikumának helyreállítására készíthetünk kivehető fogpótlást. A kivehető protéziseket a páciensek önállóan tudják a helyére illeszteni és eltávolítani.

A részlegesen elvesztett fogazatot és fogágyat helyreállító részleges kivehető lemezes fogpótlás az eredeti fogaknál nagyobb helyet foglal el, és a megmaradt fogakhoz vagy implantátumokhoz rögzül. A megmaradt fogakhoz való elhorgonyzásuk alapján megkülönböztethetünk kapcsos, csúsztatós vagy teleszkópos protéziseket is.

Teljes lemezes fogpótlás készítése akkor indokolt, amikor egyetlen fog sem maradt, viszont az implantátum beültetése valamilyen okból nem lehetséges. Ez a pótlástípus viszonylag hamar elkészül és nem túl drága, viszont szájban kevésbé rögzül stabilan és időbe telhet, mire a páciens megszokja.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatóban leírtakat.
  Nyitvatartás

  Hétfő: 9.00 – 19.00
  Kedd: 9.00 – 19.00
  Szerda: 9.00 – 19.00
  Csütörtök: 9.00 – 19.00
  Péntek: 9.00 – 19.00
  Szombat: zárva
  Vasárnap: zárva

  Kövessen minket!

  1993 – 2023 Biodental Horváth Fogászat

  1993 – 2023 Biodental Horváth