Hol is kezdődik a jó szájhigiénia?

A megfelelő szájhigiénia, az ép és ragyogó fogsor nem csak a megjelenésünk miatt fontos, hanem a szájüreg állapota-ami az emésztőrendszer első szakasza-az egészségünkre is hatással van.

Minek a feltétele a jó szájhigiénia?

A megfelelő szájhigiénia a fogak és környezetük épségének megőrzéséért szükséges.

Fontos megemlíteni, hogy már gyermekkorban meg kell tanítani a helyes fogmosási technikát, de az, hogy hibátlan e, a fogorvos tudja leellenőrizni. Ezért javasolt panaszok hiánya esetén is, legalább évenként kontroll vizsgálaton megjelenni. Tapasztalatom szerint nagyon ritka a tökéletes szájhigiéniával rendelkező páciens.

Mi történik, ha nem tisztítjuk jól a fogainkat?

Szájhigiénia - fogtisztítás

Eleinte lepedék marad a fogon, az a későbbiekben kemény fogkővé válik. A kialakult fogkő mechanikusan irritálja a szomszédos, vele érintkező ínyt, de talán még súlyosabb probléma, hogy a fogkő rengeteg baktérium lakóhelye. A rengeteg baktérium a szomszédos ínyt gyulladásos válaszreakcióra készteti. „Szubjektív tünet, ahol baktérium, ott rossz szag.”

A nem megfelelő fogmosás következtében egyre több lesz a fogkő, előrehaladottabb az ínygyulladás- amely a csontokra is ráterjedve a fog tartását meggyengíti- ez pedig fogágybetegséghez és akár elhanyagoltabb esetben a fog elvesztéséhez vezethet.

Kismamák és szájhigiénia

Itt említeném meg a kismamáknál jelentkező ínyvérzést, amely a hormonváltozások miatt történik. A hormonváltozások felerősítik a meglévő ínygyulladást.

A terhesgondozás része a kötelező fogorvosi vizsgálat, ekkor megbeszéljük és megoldjuk a felmerülő panaszokat. Nálunk, a Biodental Horváth rendelőben gyakori kezelés az ultrahangos fogkőeltávolítás (igény esetén érzéstelenítésben), és személyre szabottan javaslunk különféle eszközöket (lásd később) amelyek javítanak a szájhigiénián.

Ezzel egyidőben szájüregi szűrővizsgálatok és a fogazat állapotának ellenőrzését is elvégezzük.

Szükséges megemlíteni, hogy más-más eszközt és technikát igényelnek a páciensek, ha fogszabályozó készüléket viselnek, ha rögzített és/vagy kivehető pótlásuk van, ha az egyre gyakoribbá váló implantátummal rendelkeznek: nem beszélve az állapotuk miatt (fekvő beteg, mozgásszervi betegséggel élő, látássérült stb.) körültekintőbb gondoskodásra szoruló embertársainkról.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatóban leírtakat.
  Nyitvatartás

  Hétfő: 9.00 – 19.00
  Kedd: 9.00 – 19.00
  Szerda: 9.00 – 19.00
  Csütörtök: 9.00 – 19.00
  Péntek: 9.00 – 19.00
  Szombat: zárva
  Vasárnap: zárva

  Kövessen minket!

  1993 – 2023 Biodental Horváth Fogászat

  1993 – 2023 Biodental Horváth